Je producten importeren en exporteren

Producten importeren
Producten exporteren & aanpassen
Goed om te weten

Als je veel producten in je Productbibliotheek wilt toevoegen of bewerken, kan je gebruikmaken van de importeer- en exporteerfuncties. Creëer of update je winkel in een handomdraai door productinformatie toe te voegen aan een Excel-bestand en dit naar je Productoverzicht te importeren.

Producten importeren

1. Download het Excel-template

Log in op my.izettle.com en ga naar Producten. Klik op de link van het bestand met het template om een Excel-bestand te downloaden.

Als je al producten in je bibliotheek hebt, krijg je toegang tot het template-bestand door op 'Importeren' te klikken. Op het volgende scherm vind je het voorbeeldbestand links onderaan.

2. Producten importeren

Voor gebruikers van de iZettle Go-app
Het Excel-sjabloon heeft de volgende kolommen waarin je informatie over je producten kan toevoegen. Om een nieuw product toe te voegen, zet je de informatie in de eerste beschikbare rij in de spreadsheet.

• Naam: de naam van je product (verplicht).
  • Eenheid: als je product per stuk wordt verkocht, kan je deze kolom leeg laten. Anders kan je er eenheden zoals g (gram), m (meter) of u (uur) inzetten. Namen van eenheden mogen niet langer dan 4 tekens zijn.
  • Btw in %: vul hier het btw-tarief voor het product in (zonder het procentteken). Je kan alleen btw-tarieven invullen die in jouw land van toepassing zijn: d.w.z. 0, 5 of 20%.

De volgende kolommen zijn voor producten die in verschillende opties verkrijgbaar zijn, zoals maat, kleur of materiaal:

• Optie1 Naam: heeft je product opties, vul dan hier de naam van de optie in. Bijvoorbeeld: maat.
  • Optie1 Waarde: heeft je product opties, vul dan hier de waardes van de optie in. Bijvoorbeeld: Small, Medium en Large.
  • Optie2 Naam: heeft je product nog een tweede optie, vul dan hier de naam van de optie in. Bijvoorbeeld: kleur.
  • Optie2 Waarde: heeft je product nog een tweede optie, vul dan hier de waardes van de optie in. Bijvoorbeeld Zwart en Wit.
  • Optie3 Naam: heeft je product nog een derde optie, vul dan hier de naam van de optie in. Bijvoorbeeld: materiaal.
  • Optie3 Waarde: Heeft je product nog een derde optie, vul dan hier de waardes van de optie in. Bijvoorbeeld Katoen en Wol.

Wat zijn opties en optiewaardes?

Als je product verschillende opties heeft, zoals maten, kleuren of materialen, dan kan je die in het Excel-sjabloon aan je product toevoegen. We noemen dit "opties" en je product kan maximaal drie opties hebben. Heb je eenmaal een optie toegevoegd, (bijvoorbeeld maat) dan kan je ook nog "optiewaardes" toevoegen (bijvoorbeeld small, medium, large).

Heb je eenmaal verschillende optiewaardes aan je product toegevoegd en in het Excel-sjabloon gezet, dan zal de combinatie van optiewaardes een lijst met varianten opleveren.

• Prijs: de prijs van het artikel. Laat dit veld leeg als je de prijs pas bij de checkout wilt invullen.
  • Kostprijs: de prijs die jij voor het artikel hebt betaald.
  • Streepjescode: heb je producten met streepjescodes, dan kan je de streepjescode in deze kolom invullen. Daarna kan je het product in de iZettle Go app scannen.
  • SKU: de SKU (Stock Keeping Unit) van een variant. Een SKU is een unieke ID die je aan een artikel geeft om de voorraad bij te kunnen houden.
  • Op voorraad: de hoeveelheid die je van het artikel op voorraad hebt. Vul je een hoeveelheid in, dan wordt automatisch bijgehouden hoeveel je van dit artikel op voorraad hebt. Nadat je het Excel-bestand hebt geïmporteerd, zie je het nieuwe voorraadsaldo op het voorraad-tabblad.
  • Variant-ID: als je nieuwe varianten toevoegt, laat je deze kolom leeg. Het ID wordt automatisch aangemaakt en het is de manier waarop iZettle weet of je een variant al in je productbibliotheek hebt.
  • Product-ID: als je nieuwe producten toevoegt, laat je deze kolom leeg. Het ID wordt automatisch aangemaakt en het is de manier waarop iZettle weet of je een product al in je productbibliotheek hebt.

WAARSCHUWING!
Verwijder, hernoem of rangschik de kolommen niet opnieuw en wijzig het Product- of Variant-ID niet. We gebruiken deze gegevens om erachter te komen of je een product al in je productbibliotheek hebt. Als je ze verwijdert, werkt het uploaden niet.

3. Je Excel-bestand importeren

Sla je spreadsheet op in .xls- of .xlsx-formaat. Zorg ervoor dat de naam van de sheet overeenkomt met de naam van het sjabloonbestand. In my.izette.com/products, klik je op “Excel Importeren”. Sleep en zet je Excel-bestand neer in je browservenster of kies een bestand in je computer.

Producten exporteren & aanpassen

Als je al producten in je Productbibliotheek hebt die je wilt aanpassen, kan je producten exporteren, deze bewerken met gebruik van Excel, en de wijzigingen importeren.

1. Download je producten

Log in op my.izettle.com en ga naar Producten. Klik op 'Excel exporteren' om een spreadsheet met een lijst met je producten te downloaden.

2. Bewerk informatie

Bewerk de informatie over je producten in de bovenstaande kolommen.

WAARSCHUWING!
Je mag de namen van kolommen niet wijzigen, geen kolommen verwijderen of de volgorde van de kolommen wijzigen. Wijzig het Product-ID of Variant-ID niet. Op deze manier weet iZettle of een product al in je productbibliotheek staat.

3. Importeer je Excel-bestand en controleer je wijzigingen

Sla het bestand op en importeer het op de hierboven beschreven manier.

Goed om te weten

• Alle varianten van hetzelfde product moeten hetzelfde btw-tarief hebben.
  • Ondersteunde formaten zijn .xls en .xlsx.
  • Je kan geen mappen toevoegen, verwijderen of bewerken met deze functie.
  • Hernoem de spreadsheet niet en voeg ook niet meer sheets/tabbladen toe in het Excel-bestand.
  • Je Excel-bestand kan niet meer dan 2.000 rijen bevatten. Als je meer dan 2.000 producten wilt toevoegen, importeer deze dan per batch.