iZettle Invoice

Vad är iZettle Invoice?

iZettle Invoice är en tjänst där du som företagare enkelt och snabbt kan skapa fakturor direkt i iZettle Go-appen och skicka till både privatpersoner och företag. Tjänsten hjälper dig att hålla koll på när en betalning kommer in, skickar påminnelse samt markerar fakturan som betald. Genom att också fakturera med iZettle får du en total överblick över hela din försäljning via kontant, kort och faktura.

Hur kommer jag igång?

Du aktiverar enkelt iZettle Invoice via my.izettle.com. Logga in på my.izettle.com, klicka på "Försäljning" och sedan "Fakturor" och aktivera funktionen därifrån. Du kan även aktivera iZettle Invoice via iZettle Go-appen. Se till att du har den senaste versionen av appen installerad, och aktivera sedan tjänsten genom att trycka på "Fakturor" i appens meny. Observera att detta endast fungerar i iZettle Go för iOS – Android-användare måste aktivera tjänsten via my.izettle.com.

När du aktiverat funktionen kan du logga in i iZettle Go-appen och skapa din första faktura.

Obs: Fakturafunktionen är bara tillgänglig för dig med ett företagskonto hos oss*.

Aktivera iZettle Invoice gratis

Hur skapar jag en faktura?

Att skapa en faktura i iZettle Go-appen är lika enkelt som att ta betalt med kort eller kontanter:

1. Från produktbiblioteket lägger du till produkterna du ska ta betalt för i varukorgen.
  2. Tryck på "Ta betalt" och välj "Faktura".
  3. Välj en befintlig kund eller tryck på "Ny kund".
  4. Kontrollera att kundens uppgifter är korrekta och tryck på "Nästa".
  5. Kontrollera att faktura- och förfallodatum är korrekta.
  6. Tryck på "Skicka faktura".

Vad kostar det att skicka en faktura?

Precis som våra andra tjänster har iZettle Invoice varken bindningstider eller dolda avgifter – och dina kunder betalar ingenting extra när du fakturerar dem. Allt du betalar är en fast avgift på 10 kronor per betald faktura. Avgiften debiteras när din kund betalar fakturan med sitt betal- eller kreditkort. Du kan läsa mer om vår prissättning här.

Hur hanteras betalningar?

Dina kunder betalar in pengarna till iZettles bankgiro. När vi har fått in betalningen markeras fakturan automatiskt som betald och beloppet betalas ut till dig som säljare. Du kan följa vilka fakturor som blivit betalda och inte i iZettle Go-appen (endast iOS) och på my.izettle.com.

Var hittar jag de fakturor jag skickat?

I iZettle Go-appen (endast iOS) hittar du dina skapade fakturor under menyvalet "Fakturor". Här kan du se alla fakturor samt se vilka som är obetalda, betalda respektive krediterade.

Kan jag skicka en faktura i en utländsk valuta eller till ett företag utanför Sverige?

Nej. För närvarande kan svenska iZettle-användare bara skicka fakturor i svenska kronor (SEK), och till företag inom Sverige.

Kan jag som privatperson skicka fakturor?

Nej, endast iZettle-användare med företagskonto* kan aktivera iZettle Invoice. Dock går det utmärkt att skicka fakturor till både företag och privatpersoner.

Är det tillåtet att använda iZettle Invoice om jag använder iZettles kassaregister?

Ja, det är det! Tjänsten är tillgänglig både när kassan är öppen och stängd. Vid försäljning med öppen kassa registreras fakturan i journalminnet.

Hur fungerar funktionen för automatiska påminnelser?

En påminnelse skickas ut om hela fakturabeloppet inte har betalats 5 dagar efter att förfallodatum har passerats. Det går att inaktivera utskick av påminnelser under "Fakturainställningar" på my.izettle.com.

För att hitta fakturorna på my.izettle.com så klickar du på "Försäljning" och sedan på "Fakturor".

Erbjuder ni köp av fakturor (s.k. factoring)?

Nej, vi erbjuder i dagsläget inte köp av fakturor.

Hur kan jag kontrollera att min kund har angett en korrekt adress?

Vår fakturatjänst stödjer ännu inte kontroll av kundadress. Du kan dock enkelt kontrollera adresser genom tjänster som eniro.se och hitta.se.

Vilka villkor kan jag skriva på min faktura?

Om du behöver läsa mer om reglerna kring fakturavillkor, till exempel kring vilka förseningsavgifter du får ange på fakturan, kan du läsa mer här.

Hur avbryter jag en faktura?

Du avbryter en faktura genom att kreditera den i iZettle Go-appen (endast iOS) eller på my.izettle.com. När du krediterar en faktura ställs en kreditfaktura ut och skickas till din kund via mejl. Det kostar inget att kreditera en faktura.

Vad händer om min kund betalar in med felaktig betalningsreferens?

Om en kund betalar in med en felaktig referens så kommer betalningen att hanteras manuellt av oss. Om vi inte kan matcha fakturan läggs betalningen in i en bevakningslista i väntan på att någon gör anspråk på betalningen. För ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vårt supportteam.

*Registrering av privatkonton togs bort i mars 2017. Konton skapade efter det är alltid företagskonton.