Ta emot dricks

Den här artikeln innehåller information om iZettle Pro för restaurang, bar och café.

Innehåll:

Hur fungerar iZettles dricksfunktion?
Viktigt att tänka på vid redovisning av dricks
Hur aktiverar jag dricksfunktionen?
Uppdatera iZettle Reader
Hur tar jag emot dricks?
Maximalt dricksbelopp
Tar iZettle en del av dricksen?

Hur fungerar iZettles dricksfunktion?

Med dricksfunktionen kan kunderna lägga till ett valfritt belopp när de betalar, direkt i kortläsaren. Den här funktionen fungerar bara med iZettle Reader och iZettle Reader 2.

It is important that you understand how to receive and declare tips according to local tax authority regulations. Read more about gov.uk tax regulations in UK here. Tips that have been accepted with an iZettle Reader are presented in full on your iZettle sales reports and on your receipts.

iZettles dricksfunktion är ett sätt för dina kunder att visa sin uppskattning när de får in notan. Funktionen kan aktiveras på två sätt: Lägg på dricks direkt i kortläsaren. Om kunderna vill kan de lägga till dricks direkt i läsaren när de betalar. Denna funktion fungerar bara med en iZettle Reader.

Då Skatteverket har gjort ett nytt ställningstagande gällande dricks är det viktigt att du vet hur du ska hantera och redovisa den. Det kan du läsa mer om i detalj påSkatteverkets hemsida. Dricks mottagen i iZettle Reader redovisas i dina säljrapporter från iZettle och på dina kvitton.

Viktigt att tänka på vid redovisning av dricks

All dricks som tagits emot med iZettle Reader redovisas såväl dina iZettle-rapporter som på dina kvitton. Då Skatteverket har gjort ett nytt ställningstagande gällande dricks är det viktigt att du vet hur du ska hantera och redovisa den. Du kan läsa mer i detalj på Skatteverkets webbsida. Tänk på att:
  • du behöver ha underlag för hur dricksen fördelas till din personal på individnivå

• olika skatteregler gäller beroende på om du tar in dricksen som inkomst i företaget eller betalar ut den direkt till personalen

• personalen själv ansvarar för att deklarera den som inkomst om den inte betalats ut som lön.

Hur aktiverar jag dricksfunktionen?

1.  I iZettle-appen, gå till Inställningar > Konfigurering> Betalningar.

2.  Välj sedan hur dricksen ska tas emot:

• Välj Aktivera dricks för att låta din personal lägga till dricks i iZettle-appen.

• Välj Aktivera dricks för iZettle Reader för att låta kunderna lägga till dricks direkt i kortläsaren. För att den här funktionen ska fungera behöver du först uppdatera din iZettle Reader.

Uppdatera iZettle Reader

Viktigt! Tänk på följande när du ska uppdatera:

• Se till att kortläsaren och din iPad är laddade.

• Håll din iPad nära kortläsaren under uppdateringen.

Såhär uppdaterar du din iZettle Reader:

1. I iZettle-appen, gå till Inställningar > Integreringar > Kortbetalning > iZettle-inställningar > Kortläsare.

2. Tryck på Uppdatera kortläsare

Om du inte uppdaterar kortläsaren kommer appen att uppmana dig att göra det första gången du ska ta emot en betalning. Tryck då på Uppdatera. Om du trycker på Hoppa över görs betalningen som vanligt, utan möjlighet att ta emot dricks.

Hur tar jag emot dricks?

När du aktiverat dricksfunktionen sker betalningen såhär:

• Lägg till produkter/artiklar i ordern och tryck på Betala. I betalningsläget trycker du på Betala med iZettle.

• Kortläsaren frågar kunden om de vill lägga till dricks. Ge kortläsaren till kunden.

• Om kunden trycker på ja får de slå in en summa och därefter sin PIN-kod.

• Betalningen genomförs och ett kvitto skrivs ut.

Maximal dricksnivå

För att förhindra misstag och ogiltiga belopp (t.ex. om kunden slår in sin PIN-kod istället för dricksbeloppet) har maxnivån för dricks satts på 50 %. Om kunden slår in mer än 50 % visar kortläsaren ett varningsmeddelande om att beloppet är för högt.

Tar iZettle en del av dricksen?

Precis som för alla kortbetalningar tar iZettle en transaktionsavgift baserad på den totala summan. Läs mer om våra priser här.