Kom igång med Google Analytics

Google Analytics är ett kraftfullt analysverktyg som du kan använda för att hitta nya kunder och öka konverteringssiffrorna. Med Google Analytics kan du följa antalet besökare och produktvisningar i din webbshop eller se varifrån trafiken kommer.

Kom igång

För att använda Google Analytics med iZettle behöver du bara aktivera E-commerce i Google Analytics och fylla i ditt Google Analytics-ID i inställningarna för iZettle E-commerce. Här får du veta hur du ska göra.

Lägg till Google Analytics i din iZettle-webbshop

1. Skapa ett nytt konto i Google Analytics med webbadressen till din webbshop. Google Analytics ber om din URL när du skapar en ny profil.
    1. Du hittar webbshoppens URL genom att gå till kontrollpanelen för iZettle E-commerce och klicka på Din webbshop >Inställningar >  Domännamn.
  2. Kopiera spårnings-ID för den profil som du har skapat i Google Analytics. Du hittar koden under fliken "Tracking Info" i Google Analytics, och den börjar med "UA...".
  3. Gå till kontrollpanelen för iZettle E-commerce och klicka på Inställningar > Analytics & Ads, klistra in spårningskoden i fältet för Google Analytics och klicka på Spara.

Nu kan du använda Google Analytics i dina rapporter (räkna med att det tar ett dygn för Google att börja samla in dina data)

Aktivera e-handelsrapporter i Google Analytics

För att kunna använda e-handelsrapporterna måste du aktivera dem i Google Analytics.

1. Klicka på Administratör i menyn i ditt Google Analytics-konto
  2. Välj Kontoinställningar, Egendom och Vyinställningar
  3. Klicka på  "
  4. Under Inställningar för e-handel, klicka på knappen så att det står "PÅ" under Aktivera e-handel
  5. Klicka på Klart

Spåra sålda varor med iZettle E-commerce

När du säljer en produkt i din webbshop skickas följande information till ditt konto på Googe Analytics:

• Ordernr
  • Totalpris
  • Valuta
  • Produktnamn
  • Pris per enhet
  • Frakt
  • Antal

Konvertering/e-handelsrapporter i Google Analytics

Dina e-handelsrapporter i Google Analytics omfattar flera saker:

• Översikt – fungerar som ett totalbetyg som visar den sammanfattade konverteringsgraden, antalet transaktioner, värdet för försäljningar, snittvärde per beställning och antal sålda varor
  • Product Performance – visar vilka produkter som köps, i vilket antal och till vilket värde
  • Sales Performance – visar försäljningar uppdelat på antingen beställning eller datum
  • Transaktioner – visar pris, leverans och information om antal för varje beställning
  • Time to purchase –visar hur många dagar och sessioner det tar att genomföra ett köp

Genom att använda e-handelsrapporter i Google Analytics kan du få en bättre förståelse av vad som får ditt företag att växa, och få ett svar på frågor som

• vilka produkter säljer bra?
  • vilken konverteringsgrad har dina produkter?
  • vilket är snittvärdet per beställning? hur många varor per beställning köper kunderna? Om antalet är lågt kanske du ska överväga att erbjuda mängdrabatt eller fri frakt.

Läs mer om att använda e-handelsrapporter i Google Analytics