Hantera moms med iZettle E-commerce

Med E-commerce är det enkelt att lägga på, registrera och redovisa moms – såväl i Sverige som inom EU. Ett par klick i momsinställningarna och du är igång på bara några minuter.

Gör så här för att kontrollera dina inställningar:

1. Gå till huvudmenyn för iZettle E-commerce, klicka på Inställningar och sedan Moms.

2. Här kan du fylla i eller uppdatera och sedan spara din adress.

3. Lägg till de regioner och länder där du behöver debitera moms. Vi lägger till några standardinställningar beroende på var du befinner dig.

4. Klicka på Spara när du är klar.

• När vi betalar dig drar vi av transaktionsavgiften och för över resten till dig, inklusive moms.

• All moms som lagts på en försäljning syns på Ordersidan för varje produkt, samt under fliken Ordrar, där det finns en kolumn för moms.

• Du kan ändra datuminställningar om du bara vill se inställningar gjorda under en viss period.

• Du kan automatiskt skicka en momsfaktura till dina kunder efter varje försäljning – särskilt användbart när du säljer till andra företag.

Rapportera moms

Vi hjälper dig att lägga moms på dina försäljningar, men det är ditt ansvar som företagare att bokföra och betala in den korrekt.

Du kan se totalt momsbelopp från ordervyn i E-commerce. Klicka på Ordrar i huvudmenyn för E-commerce och välj vilka ordrar du vill visa, t.ex. "Alla". Välj sedan datumintervall och klicka på Sök. Klicka sedan på Exportera CSV så får du en fil med alla siffror du behöver. Du hittar momsbeloppen till höger i kalkylbladet.

Du kan också sortera siffrorna utifrån region, så att du enkelt ta fram de siffror du behöver om du ska redovisa EU-moms via MOSS.

Du kan lätt importera de här uppgifterna till ditt redovisningsprogram, mejla dem till din revisor eller hämta siffrorna manuellt. Om du ska använda MOSS behöver du sortera siffrorna utifrån EU-regionen. Du hittar kolumnen för att göra det till höger i din exporterade fil.

Rapportera EU-moms

Vår momsfunktion hjälper dig att redovisa moms på försäljning inom EU. Du kan:

• räkna ut var kunden befinner sig med hjälp av datavariabler

• lägga på korrekt momssats i alla 28 EU-länder

• samla in och spara bevis för att bekräfta var kunden befinner sig

• exportera din orderlista med angiven EU-moms för varje köp, för kvartalsvis MOSS-redovisning.

Identifiera kundens platsinformation vid köp

Vi har förenklat köpprocessen så mycket det går för att du ska slippa gå miste om försäljningar. Vi har dock gjort ett par förändringar för att följa det senaste regelverket för EU-moms.

Enligt EU:s regler måste företag samla in och spara minst två icke motstridiga bevis på var kunden är bosatt (fast adress eller var kunden vanligen vistas).

När du aktiverar rapportering av EU-moms kommer dina kunder att ombes uppge faktureringsadress vid köp. Systemet samlar dessutom automatiskt in ip-adress och platsinformation för kundens kortutgivare. Rätt momssats läggs också på automatiskt för att uppskatta vad momsen blir för köpet.

Landsinformationen för en försäljning sparas och lagras i 10 år, enligt EU:s momsregler.

EU-moms i exporterade ordrar

När du exporterar din orderlista ingår det nu ytterligare kolumner med data om EU-momsen för varje köp. Vi varken redovisar eller betalar in din moms, men du kan använda den här informationen för kvartalsvis EU-momsredovisning med MOSS.

En kort sammanfattning om MOSS

För att dra ner på pappersarbetet har EU skapat tjänsten Mini One-Stop Shop (MOSS) som alternativ till att registrera dig i varje EU-land. Om du är verksam inom EU kan du använda MOSS som e-tjänst via Skatteverkets hemsida. Om du är verksam utanför EU kan du använda e-tjänsten för företag utanför EU (MOSS VoeS).

Du lämnar in din MOSS-deklaration en gång i kvartalet för att redovisa det du är skyldig att betala i varje aktuellt land. Mer information om MOSS hittar du på Skatteverkets hemsida.

Ytterligare information om EU:s ändrade momsregler

Det här är en fullständig redogörelse från EU-kommissionen för förändringarna i redovisning av EU-moms. Det är en pdf-fil på 92 sidor. Ta en kopp kaffe innan du börjar läsa. Det är en riktigt torr text.