IT-säkerhet – en checklista

Lösenord

Ditt användarnamn och lösenord är till för att skydda din information. Följ våra tips för att skydda din information mot bedrägerier.

Tips för säkrare lösenord

• Håll dina lösenord för dig själv och sprid dem inte till andra
  • Misstänker du att någon annan känner till ditt lösenord – byt omgående
  • Variera dig när du skapar eller byter lösenord så att du väljer något nytt
  • Använd inte samma lösenord för olika tjänster och webbplatser
  • Skapa lösenord som är hyfsat komplexa, men lätta att komma ihåg
  • Använd en lösenordshanterare för att hålla koll på dina användaruppgifter för olika webbplatser och tjänster.
Kom ihåg: Ingen har rätt att fråga om ditt lösenord. I så fall kan det röra sig om ett bedrägeriförsök.

Mejladress

Ditt mejlkonto innehåller mängder med privat information, men också varningar och aviseringar från Zettle.

Tips för säkrare e-post

• Skydda ditt e-postkonto och aktivera flerfaktorsautentisering (MFA)
    • Använd t.ex. Google eller Microsoft Authenticator
  • Sprid aldrig känslig information i mejl
    • Tänk på mejl som vykort – vem som helst kan läsa informationen du skickar och tar emot
  • Länkar och bilagor som sänds via mejl kan dölja försök till nätfiske eller skadlig kod
    • Tänk dig för innan du klickar på mejllänkar

Datorer och enheter

Din smartphone, tablet eller dator är din väg in till ditt Zettle-konto – men kan också vara vägen in för angripare utifrån.

Tips för säkrare datoranvändning

• Uppdatera all programvara du har installerad på din enhet
    • Exempelvis: Chrome och Acrobat Reader
  • Se till så att operativsystemet på din enhet uppdateras automatiskt
    • Exempelvis: Aktivera Microsoft Update eller iOS/Android Auto Update
  • Använder du dator – installera ett antimalwareprogram från en leverantör du litar på
  • Se till att ha en aktiverad brandvägg
  • Lösenordsskydda din enhet
  • Lås din enhet när den inte är under uppsikt
  • Logga bara in på ditt Zettle-konto från enheter och nätverk som du litar på

Internet

Vi är uppkopplade mot internet många gånger varje dag, så det är viktigt att känna till hur man skyddar sig mot skadligt innehåll och skadliga tjänster.

Tips för säkrare internetanvändning

• Var försiktig och skeptisk – undvik att klicka på länkar du fått från källor du inte litar på
  • Ange endast dina personuppgifter på tillförlitliga webbplatser
  • Se till att du använder en verifierad webbplats – välj helst webbplatser med "https" i början av adressen
  • Logga ut när du lämnar en webbplats som tillhandahåller tjänster med känslig information (t.ex. Zettle)
  • Var försiktig med vilken programvara du laddar ned och installerar från internet – många program är bara till för att stjäla din information