Ta emot dricks

Hur funkar det med dricks som tas emot i kortläsaren?

iZettles dricksfunktion erbjuder kunden att lägga till extra till den totala summan direkt i kortläsaren. Funktionen finns endast för iZettle Reader.

Dricks som tagits emot med iZettle Reader sammanfattas i iZettles rapporter och på kvitton.

Det är viktigt att du förstår hur man tar emot och redovisar dricks enligt lokala skatteregelverk. Dricks som tagits emot med iZettle Reader sammanfattas i iZettles rapporter och på kvitton.

Hur aktiverar jag dricksfunktionen?

Aktivera dricksfunktionen

Dricksfunktionen kan (liksom tidigare) aktiveras via "Inställningar" > "Konfiguration" > "Betalningar".

För att dricksfunktionen ska fungera behöver du först uppdatera din iZettle Reader.

Uppdatera iZettle Reader

• Uppdatera från "Inställningar" > "Integrationer" > "Kortbetalning " > "iZettle-inställningar" > "Kortläsare". Tryck på den gröna knappen.
  • Uppdaterar du inte via inställningarna kommer kassasystemet att uppmana dig att göra uppdateringen första gången du tar emot en betalning. Tryck då på "Uppdatera".

Viktigt:

• Kolla så att kortläsaren och din smartphone eller surfplatta är laddad innan du uppdaterar programvaran.
  • Håll din smartphone eller surfplatta nära kortläsaren under uppdateringen.

Om du trycker på “Hoppa över” tar du emot en vanlig betalning utan att dricksfunktionen är aktiverad.

Hur tar jag emot dricks?

När dricksfunktionen är aktiverad görs betalningen på samma sätt som tidigare.

• Lägg till produkter/artiklar i varukorgen och tryck sedan på BETALA. Tryck på "Betala med iZettle" i betalningsläget.
  • Kortläsaren kommer nu att be kunden att “Ange belopp + extra”. Ge kortläsaren till kunden.
  • Kunden anger den totalsumma hen vill betala, inklusive dricks, och anger därefter sin PIN-kod i kortläsaren.
  • Betalningen görs och ett kvitto skrivs ut.​

Betala tillbaka dricks

Du kan inte betala tillbaka dricks direkt från appen. Om du vill betala tillbaka dricksen gör du det på my.izettle.com.

Maxnivå för dricks

För att undvika oönskade och stora dricksbelopp, t.ex. tillfällen då kunden slagit in sin PIN-kod istället för önskat belopp, är maxnivån för dricks satt till 50 %. Om kunden anger mer än 50 % visar kortläsaren ett varningsmeddelande om att beloppet är för högt.

Tar iZettle en del av dricksen?

Precis som för alla andra kortbetalningar tar iZettle en transaktionsavgift för den betalda summan. Läs mer om våra priser här: www.izettle.com/se/priser

Kan jag se en översikt över all dricks i mina försäljningsrapporter?

Ja, dricks visas i alla rapporter – i utskrifter, på webben och i appen.