Börja sälja online med iZettle E-commerce

Vad är iZettle E-commerce?

Med iZettle E-commerce kan du ta ditt företag online för att nå nya kunder, sälja mer och bygga ditt varumärke. Det är enkelt att komma igång och lätt att använda, så att du kan sälja var som helst, när som helst. Du kan hantera ditt lager och all din försäljning från ditt iZettle-konto, oavsett om du har sålt online eller i butik. Du kan även ta emot säkra betalningar från alla större betalkort samt PayPal. Oavsett om du just har börjat eller du har sålt ett tag, erbjuder iZettle en enkel men kraftfull uppsättning verktyg för att marknadsföra och sälja dina produkter online.

Hur gör jag för att börja använda iZettle E-commerce?

iZettle E-commerce är endast tillgängligt för iZettle-användare som prenumererar på vår prisplan Go PLUS. För att börja sälja online måste du först registrera dig för iZettle Go PLUS och därefter aktivera E-commerce-funktionen från E-commerce-sidan på my.izettle.com.

Vilka kanaler kan jag använda för att sälja online?

Sälj på en befintlig webbplats eller blogg

iZettle E-commerce gör det enkelt att sälja dina produkter direkt från din befintliga webbplats eller blogg. Bädda in köpknappar, produktwidgetar eller en hel butik på din webbplats eller blogg och börja med din försäljning. Det enda du behöver göra för att komma igång är att klicka på Knappar och widgetar på menyn på Din sida för E-commerce.

Läs mer om hur du säljer från en befintlig webbplats här.

Skapa din egen webbplats

Har du ingen webbplats än? Inga problem! iZettle E-commerce ger dig alla verktyg du behöver för att skapa en snygg och effektiv onlinebutik som matchar din marknadsföring. Det är enkelt när du använder något av våra professionella designade teman och butiksanpassaren. Din butik är också konstruerad så att den här helt responsiv och ser snygg ut på dator, mobil och surfplatta.

Använd ditt befintliga domännamn, köp ett nytt domännamn till ditt företag eller behåll din egen selz.com-underdomän som ingår. Välj hur din butik ska se ut med vår enkla butiksbyggare eller gå in och ändra webbplatsens kod in i minsta detalj med helt redigerbar HTML och CSS.

Läs mer om hur du anpassar din butik här.

Sälj från sociala medier

Sälj enkelt via Instagram, Twitter och Facebook! Det är enkelt att dela dina produktlänkar –det är bara att kopiera och klistra in dem på dina sociala profiler eller koppla dem till ditt konto.

Via ditt iZettle E-commerce-konto kan du också utnyttja möjligheten till en gratis Facebook-butik. Du installerar enkelt appen till Facebookbutiken på företagets Facebooksida och så kan du börja sälja direkt till dina kunder där de befinner sig. Dina kunder behöver inte ens lämna Facebook!

Börja med att klicka på Facebook under Onlinekanaler på Din sida för E-commerce. Klicka på Lägg till din butik på din sida och följ instruktionerna.

Vad får jag sälja och vad får jag inte sälja?

Använd iZettle E-commerce för att sälja fysiska varor som kläder, konst, hemartiklar, hälso- och skönhetsprodukter eller elektronik. Du får däremot inte använda iZettle E-commerce för att ta emot kortbetalningar online för e-cigaretter eller vissa läkemedelsprodukter och livsmedel.

Börja sälja online i tre enkla steg:

Steg 1) Aktivera och utforska E-commerce

Gå till my.izettle.com och klicka därefter på E-commerce för att aktivera iZettle E-commerce. Du måste prenumerera på vår månadsplan Go PLUS.

När du har aktiverat ditt iZettle E-commerce-konto för första gången kommer du till Din sida för E-commerce. Bästa sättet att lära känna systemet är att gå runt och utforska systemet lite grann.

Gå till Din sida för E-commerce och klicka på Din onlinebutik  i menyn till vänster, följt av Förhandsgranska din butik. Då visas en väldigt grundläggande version av din onlinebutik. När du har tittat runt där är det dags att uppdatera dina produkter.

Steg 2) Anpassa dina produkter för onlineförsäljning

Hittills har du sålt produkter till fysiskt närvarande kunder, så dina lagerartiklar har inte några beskrivningar ännu. Om du vill sälja produkterna framgångsrikt online behöver du anpassa dem genom att lägga till lite säljande text och fina bilder. Det gör du genom att gå till Din sida för E-commerce och välja Produkter i menyn till vänster.

Till höger om varje produkt finns en länk med texten Ändra. Klicka där så har du alla möjligheter att optimera varje produkt till något du känner dig nöjd med.

Bästa sättet att marknadsföra dina produkter online är att använda tydliga, väl belysta bilder mot en ren bakgrund. Du kommer att se ett direkt samband mellan antalet försäljningar och kvaliteten på dina foton så se till så att dina produkter ser bra ut!

Försök att utforma dina produktbeskrivningar så att du kortfattat och positivt förklarar vad produkten är eller vad den gör. Använd några få ord som hjälper dina kunder att förstå vad det är som är så unikt med varje produkt. Istället för att bara skriva "Vit T-shirt" kan du t.ex. skriva "Vit T-shirt med fin V-ringning. Tillverkad i behaglig bomull."

Läs mer om hur du lägger till produktbilder och produktbeskrivningar här.

Lägga till dina produkter till kategorier
När du har anpassat dina produkter kan du sortera dina synkade produkter i kategorier och underkategorier för att göra det enklare för kunderna att navigera i din onlinebutik. Gå till Din sida för E-commerce och klicka på Produktkategorier för att komma igång. (Tänk på att dina onlinekategorier inte synkroniseras med några befintliga mappar under Produkter på din iZettle-översikt).

Steg 3) Välj ett tema och anpassa din butik

När du är klar med alla dina produkter och har flyttat dem till olika kategorier är det dags att börja fundera på hur din onlinebutik ska se ut. Det gör du genom att gå tillbaka till Din sida för E-commerce och välja ett av våra professionella teman.

På Din sida för E-commerce klickar du på Din onlinebutik > Teman och väljer det tema du gillar bäst.

Läs mer om hur du kommer igång med ett tema här.

När du tar fram och installerar det tema du har valt visas butiksbyggaren. Här kan du anpassa hur din butik ska se ut.

Läs mer om innehållsblock och hur du anpassar utseendet på din butik här.

Hur vet jag vilja produkter som är tillgängliga för onlineförsäljning?

När du har aktiverat iZettle E-commerce går du till my.izettle.com där du kan se alla dina produkter under Produkter -> Lager. Dina befintliga produkter synkroniseras automatiskt från ditt iZettle-konto så att du kan sälja dem online, men du kan välja bort produkter som du inte vill sälja online genom att avmarkera kryssrutan bredvid dessa produkter under Produkter -> Lager.

Går det att sälja produkter från mitt lager om de inte spåras?

Det är väldigt viktigt att du spårar alla produkter du vill sälja online genom att markera Spåra-rutan intill respektive produkt i ditt lager. Du kan se ditt lager under Produkter -> Lager. Om du spårar dina produkter kommer du att få ett meddelande när du har lågt lagersaldo eller har sålt slut. Säljer du både online och i butik kan det annars resultera i att du säljer saker online som du inte har på lager.

Hur gör jag en retur på en onlineförsäljning?

Det går bara att göra returer på en onlineförsäljning via Ordrar under Din sida för E-commerce. Gå till Ordrar i menyn till vänster och klicka på Alla. Välj därefter vilken produkt du vill göra en retur för och klicka på knappen Mer uppe till höger.

Det går inte att göra returer från kvittoläget på my.izettle.com.

Varför kan jag inte se några onlineegenskaper när jag skapar en ny produkt?

Om du inte har aktiverat iZettle E-commerce ännu, kan du inte se några onlineegenskaper intill produkterna i ditt lager. Registrera dig för iZettle E-commerce genom att prenumerera på paketet iZettle Go PLUS och aktivera sedan din onlinebutik via Sälj online på my.izettle.com.

Betalningshantering och betalningarna till dig

När du kommer igång med din försäljning hanterar vi dina dagliga betalningar på ett säkert sätt, tar ut en transaktionsavgift och sätter sedan in resterande belopp på det bankkonto du har valt.

Transaktionsavgiften för varje onlineförsäljning är 2,5 % för kortbetalningar. När varje betalning har behandlats har du dina pengar på ditt bankkonto inom 1–2 dagar. Dina bankuppgifter är redan länkade från ditt befintliga iZettle-konto, så du behöver inte lägga till dem igen.

PayPal

Du kan även aktivera PayPal som betalningsmetod. I så fall skickar dina köpare betalningen direkt till ditt PayPal-konto. Om du har aktiverat PayPal i din butik kommer du att debiteras 2 % per transaktionsbetalning som sätts in på ditt PayPal-konto direkt efter betalningen.

Så här marknadsför du din onlinebutik

Du kan använda e-marknadsföring för att informera dina kunder om nylanseringar och specialerbjudanden eller hålla dem uppdaterade om vad som är på gång i din fysiska butik.

Om du skickar ett elektroniskt kvitto till dina kunder kan du passa på att fråga dem om de vill ta emot nyhetsbrev från dig framöver. Du kan se en lista över vilka kunder som accepterar marknadsföring genom att gå till Din sida för E-commerce och välja Kunder -> Accepterar marknadsföring.

Om du vill skicka regelbundna uppdateringar till dina kunder installerar du en app som MailChimp. Då kan du skapa riktade mejl eller nyhetsbrev baserat på försäljning, preferenser och kundbeteende.