Kom igång med iZettle E-commerce

Följ de här enkla stegen för att börja sälja online:

1. Aktivera och utforska E-commerce

Skapa ett iZettle-konto eller logga in här.

Logga in på my.izettle.com med ditt nya konto och gå till fliken "E-commerce" för att aktivera iZettle E-commerce. Du kan kostnadsfritt prova E-commerce i 14 dagar.

När du har aktiverat ditt E-commerce-konto för första gången kommer du till Din sida för E-commerce. Vi rekommenderar att du klickar dig runt lite för att lära känna systemet.

Klicka på Din webbshop i huvudmenyn för E-commerce och klicka sedan på Förhandsgranska din webbshop. Du får då se en enkel version av din onlinebutik. Titta runt lite för att lära känna din butik. Sedan är det dags att uppdatera dina produkter.

Se vår instruktionssvideo för att lära dig grunderna i att sälja online med E-commerce. Den går igenom allt du behöver veta på bara 15 minuter. Vi visar bland annat hur du navigerar i huvudmenyn för E-commerce, och hjälper dig att komma igång.

2. Anpassa dina produkter för onlineförsäljning

Har du hittills bara använt ditt kassasystem i fysiska butiker? Då saknar dina produkter beskrivningar än så länge. Vill du lyckas med försäljningen online behöver du lägga till lite säljande text och några snygga bilder. När du har anpassat dina produkter kan du sortera dem i kategorier och underkategorier för att göra det lättare för kunderna att hitta i din onlinebutik.

Läs mer om hur du anpassar dina produkter för att sälja online här.

3. Välj hur du vill sälja online

Med iZettle E-commerce bestämmer du själv var och hur du vill sälja dina produkter online. Du kan skapa en komplett onlinebutik, bädda in dina produkter som widgetar på en existerande webbplats eller blogg, eller sälja på sociala medier.

Sälj via en iZettle E-commerce-butik

• Om huvudsyftet med din webbplats är att sälja flera olika produkter rekommenderar vi att du bygger en komplett webbshop med iZettle E-commerce. Fundera på hur du kan erbjuda dina kunder bästa möjliga upplevelse. Om du redan har en webbplats kan du kanske ersätta den genom att lägga till en blogg eller andra sidor till din webbshop. Läs mer om att anpassa din butik här.
  • Hoppa till nästa steg och lär dig att bygga en webbshop.

Sälj från en befintlig webbplats eller blogg

• Om du redan har en webbplats eller blogg som du är nöjd med, och bara vill sälja några få produkter kan en bättre lösning vara att bädda in produkter från iZettle E-commerce på din befintliga sida.
  • Du kan bädda in en enkel köp-knapp, en produkt eller en större widget med en hel webbshop på din nuvarande sida.
  • Läs mer om hur du bäddar in en köp-knapp eller widget på din webbplats här.
  • Se även hur du säljer på populära sidor som WordPress, Wix och Squarespace här.

Sälj på sociala medier

• Med Facebooks butiksflik kan dina kunder utforska ditt sortiment på din företagssida via sitt Facebookkonto för att sedan slutföra köpet i via din webbshop.

Dina kunder shoppar enkelt direkt via mobilen – och du ökar din försäljning.

• Lär dig att lägga till en butik på din Facebook-sida här.

I nästa steg visar vi hur du bygger en webbshop med iZettle E-commerce.

4. Välj ett tema och anpassa din webbshop

När du är klar med alla dina produkter och har lagt in dem i olika kategorier är det dags att bestämma hur din butik ska se ut. Det gör du genom att gå tillbaka till huvudmenyn för E-commerce och välja ett av våra teman.

I huvudmenyn för E-commerce klickar du på Din webbshop > Teman och väljer det tema du gillar bäst.

Läs mer om hur du använder teman här.

När du valt ett tema du gillar skickas du automatiskt vidare till butiksbyggaren. Här kan du fortsätta anpassa hur din webbshop ska se ut:

• Använd innehållsblock för att lägga till video, text och bilder.
  • Bestäm hur dina produkter ska visas i butiken med produkt- eller kategoriblock.
  • Lägg till en banner eller videokarusell.
  • Lägg till din logga i huvudmenyn och anpassa butikens färger, sidor och knappar.

Läs mer om innehållsblock och hur du anpassar utseendet på din butik här.

5. Konfigurera betalning och frakt

Gå till Din sida för E-commerce och ta en titt på fliken "Inställningar" i huvudmenyn. Här kan du t.ex. ändra inställningar för frakt, moms och påminnelsemejl för övergivna varukorgar.

Lär dig hur du hanterar:

6. Anslut en domän

Hantera din underdomän, lägg till en befintlig domän eller köp en ny genom att gå till huvudmenyn för E-commerce och klicka på Din webbshop > Inställningar > Domän. Din standarddomän är dinbutiksnamn.selz.com. Du kan välja att behålla det här domännamnet eller köpa ett nytt. Vill du köpa ett nytt blir du omdirigerad till iwantmyname.com. Du kan också välja ett befintligt domännamn för din webbshop genom att följa instruktionerna här.

7. Marknadsför din nya butik

Nu är du redo att börja sälja online – grattis! Dags att berätta för resten av världen!

Dela på sociala medier

När du redigerar en produkt i ditt produktbibliotek kan du klicka på Dela för att snabbt skapa ett inlägg på något av dina anslutna sociala medier-konton på t.ex. Facebook, Pinterest och Twitter. Härifrån kan du även kopiera webbadressen för din nya produkt om du vill länka till den direkt i dina sociala medier.

Mejlreklam

Med marknadsföringsmejl kan du informera dina kunder om nylanseringar och specialerbjudanden, eller hålla dem uppdaterade om evenemang eller annat som är på gång i din fysiska butik.

När du mejlar kundernas kvitton till dem kan du passa på att fråga dem om de vill ta emot nyhetsbrev från dig framöver. I huvudmenyn för E-commerce kan du se en lista över vilka kunder som svarat ja under Kunder > Accepterar marknadsföring. Du kan läsa mer om funktionen här.

Vill du skicka regelbundna uppdateringar till dina kunder? Installera en app som MailChimp för att skapa riktade mejl eller nyhetsbrev baserat på försäljning, preferenser och kundbeteende.

Lycka till med onlineförsäljningen!