Skapa en anpassad domän

Varje iZettle E-commerce-butik tillhandahålls med Selz-teknik och med alla iZettle-butiker följer därför en kostnadsfri selz.com-underdomän, t.ex. "mystore.selz.com". Detta domännamn kan anpassas så att du själv kan välja .com, .net, .co, suffix eller annan domän.

I den här artikeln:

Komma igång

Du kan lägga till din anpassade domän genom att gå till din iZettle-översikt och klicka på Din onlinebutik > Inställningar > Domän > Hantera

Alternativ för din domän

När du har valt Hantera bestämmer du hur du vill gå vidare:

1. Kostnadsfri domän – anpassa den kostnadsfria underdomän som medföljer i formatet: yourstore.selz.com.

1. Det här är ett bra alternativ för säljare som inte har något emot att Selz står med i deras webbadress och inte redan har en befintlig domän att lägga till.

2. Köp en domän – om du inte redan har en domän kan du köpa en här. Vi hjälper dig steg för steg.

3. Befintlig domän – lägg till en befintlig domän för din onlinebutik genom att välja det här alternativet.

Anpassa din kostnadsfria domän

Gör så här för att anpassa din underdomän.

• Välj det första alternativet under HanteraDomän-fliken och lägg till din nya underdomän.

• Glöm inte att trycka på Spara

Köpa en ny domän

Steg 1: Köpa

Om du inte befinner dig i något av de länder  där man kan använda Google Domains, kan du köpa en domän genom en annan domänregistrator, t.ex. GoDaddy, name.com, namecheap eller BlueHost. Fortsätt sedan till steg 2.

Steg 2: Skapa DNS-poster

Om du inte har köpt en domän genom Google Domains eller om du har en domän sedan tidigare, behöver du skapa en så kallad DNS-post för att peka till din onlinebutik. DNS-poster kan skapas via registratorns kontrollpanel. Varje registrator har lite olika upplägg, så kontakta din registrator om du är osäker.

DNS-konfigurationen beror på vilken typ av webbadress du vill använda. Det finns två olika alternativ:

Alternativ 1 – Rotdomän t.ex. mystore.com

Om du vill använda domänen enbart för din onlinebutik, behöver du skapa två DNS-poster:

• En post som pekas till 18.235.252.55

• En CNAME-post för www som pekas till stores.selz.com

Båda dessa poster behövs. Din butik kommer att kunna nås både via "https://www.mystore.com" och "https://mystore.com"

Alternativ 2 – Underdomän t.ex. store.mysite.com

• Skapa en separat CNAME-post och låt den peka till domains-ssl.selz.com

Din butik kommer enbart att vara tillgänglig via "https://store.mysite.com"

Steg 3: Göra butiksinställningar

Gå sedan till butiksinställningarna (Din onlinebutik > Inställningar > Domän) och ange din domän – se exemplen ovan, antingen store.mysite.com eller www.mystore.com. Tryck sedan på Spara. Det kan dröja 48–72 timmar innan DNS-ändringarna har gått igenom, men normalt går det betydligt fortare. Kom tillbaka efter en dag och klicka på "Test" för att se om allt är korrekt konfigurerat.

Får du inte rätt på det?

Kontakta din registrator och kontrollera att omdirigeringen har gjorts på rätt sätt. Skicka den här supportartikeln till registratorn om du behöver.

Lägga till en befintlig domän

Steg 1: Skapa DNS-poster

Om du inte har köpt en domän genom Google Domains eller om du har en domän sedan tidigare, behöver du skapa en så kallad DNS-post för att peka till din onlinebutik. DNS-poster kan skapas via registratorns kontrollpanel. Varje registrator har lite olika upplägg, så kontakta din registrator om du är osäker.

DNS-konfigurationen beror på vilken typ av webbadress du vill använda. Det finns två olika alternativ:

Alternativ 1 – Rotdomän t.ex. mystore.com

Om du vill använda domänen enbart för din onlinebutik, behöver du skapa eller redigera två DNS-poster:

• En post som pekas till 18.235.252.55

• En CNAME-post för www som pekas till stores.selz.com

Båda dessa poster behövs. Din butik kommer att kunna nås både via "https://www.mystore.com" och "https://mystore.com"

Alternativ 2 – Underdomän t.ex. store.mysite.com

• Skapa en separat CNAME-post och låt den peka till domains-ssl.selz.com

Din butik kommer enbart att vara tillgänglig via "https://store.mysite.com"

Steg 2: Göra butiksinställningar

Gå sedan till butiksinställningarna (Din onlinebutik > Inställningar > Domän) och ange din domän – se exemplen ovan, antingen store.mysite.com eller www.mystore.com. Tryck sedan på Spara. Det kan dröja 48–72 timmar innan DNS-ändringarna går igenom, men normalt går det betydligt fortare. Kom tillbaka efter en dag och klicka på "Test" för att se om allt är korrekt konfigurerat.

Får du inte rätt på det?

Kontakta din registrator och kontrollera att omdirigeringen har gjorts på rätt sätt. Skicka den här supportartikeln till registratorn om du behöver.

Observera att anpassade domäner inte kan innehålla "selz.com", t.ex.: mystoreselz.com

SSL-konfiguration

När du uppdaterar och köper din anpassade domän har du möjlighet att begära ett SSL-certifikat. När ett sådant certifikat har installerats kommer applikationsprotokollet (även kallat http) att ändras till https, där s:et står för "säker" och det finns en liten hänglåsikon i webbläsaren som anger att sidan är säker för dina kunder. Så här:

Växla till Begär SSL-certifikat för att inleda processen. Normalt tar det 48–72 timmar innan SSL-certifikatet har aktiverats och det fungerar bara om DNS-inställningarna ovan är korrekta.

Om den angivna informationen är felaktig eller DNS-inställningarna inte stämmer, visas en statussida med information om felet så att du kan genomföra de ändringar som krävs och försöka på nytt:

Alla transaktioner och kortuppgifter som är sparade hos iZettle skyddas redan enligt branschens säkerhetsnorm, som omfattar kryptering och SSL som standard.

SSL-felsökning

Om du eller dina kunder inte kan se butiken eller om du får ett felmeddelande när du har genomfört ovannämnda steg, kan det bero på något av följande:

1. Gammal webbläsare

2. Blandat innehåll

Äldre webbläsare

Observera att en del äldre webbläsare saknar stöd för de säkerhetsstandarder som krävs för SSL-certifikat

Exempel på webbläsare som saknar stöd:

• Alla versioner av Internet Explorer på Windows XP

• Internet Explorer-versioner som är äldre än 7

• Firefox-versioner som är äldre än 2.0

• Safari-versioner som är äldre än 2.1

• Alla Google Chrome-versioner som är äldre än 6

Exempel på mobila webbläsare som saknar stöd:

• Alla versioner av Safari som körs på iOS och är äldre än 4.0

• Alla Android-webbläsare som körs på en version som är äldre än 3.0 (Honeycomb)

• Alla Windows Phone-webbläsare som körs på en version som är äldre än 7

Om du har en äldre webbläsare kan det vara svårt eller omöjligt för kunder som kommer till din iZettle-butik att ladda upp den säkra https-versionen av din butik.

Blandat innehåll

Blandat innehåll uppstår när en sida laddas via en säker https-anslutning, men det finns innehåll, resurser och anpassningar från tredje part (t.ex. bilder, videoklipp och skript) som laddas via en osäker http-anslutning.  Detta kallas blandat innehåll eftersom såväl http- som https-innehåll laddas via samma sida och den ursprungliga begäran säkerställdes via https. När din kund kommer in på din webbplats visas en varning för den här typen av innehåll.

Lösning: Undvik detta genom att uppdatera det länkade innehållet i din iZettle-butik till en https-adress. Om det inte fungerar och du inte kan få innehållet på annat sätt, kan du som sista utväg inaktivera SSL på din domänpanel.

Uppdatera domänens webbplatskarta när SSL har aktiverats

Alla iZettle-butiker genererar automatiskt en sitemap.xml- fil som innehåller länkar till alla dina produkter, sidor, kategorier och blogginlägg. Om du redan har lämnat din webbplatskarta till Google och precis har aktiverat SSL för din domän, kan detta tillfälligt påverka butikens organiska trafik.

Om du använder Google Webmaster Tools kan du uppdatera webbplatskartan för din domän manuellt och notifiera sökmotorer direkt när webbadressen till din butiks startsida ändras från http till https.

Google Webmaster Tools

Så här gör du för att uppdatera din domäns webbplatskarta med Google Webmaster Tools:

1. Gå till Google Webmaster Tools och logga in om det behövs

2. Via sökkonsolen loggar du in på din domän (inkludera prefixet https://) och klicka sedan på Lägg till en egendom

3. Klicka på namnet till domänen som har blivit SSL-krypterad

4. Klicka på Crawl > Sitemaps.

5. Klicka på ADD/TEST SITEMAP

6. Ange den nya https-webbplatskartan för din domän (t.ex. https://www.myawesomestore.com/sitemap/.xml)

7. Ta bort domänens http-webbplatskarta