Kyberturvallisuuden tarkistuslista

Salasanat

Käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avulla tietosi pysyvät turvassa. Seuraa alla annettuja ohjeita suojataksesi tietosi petoksilta.

Salasanojen turvallinen käyttö

• Pidä salasanat vain omana tietonasi.
  • Jos epäilet, että joku toinen on saanut salasanasi tietoonsa, vaihda se viipymättä.
  • Kun vaihdat tai luot uuden salasanan, älä käytä uudelleen mitään aiemmista salasanoistasi.
  • Käytä kaikissa palveluissa ja kaikilla sivustoilla eri salasanaa.
  • Valitse salasana, joka on riittävän monimutkainen, mutta helppo muistaa.
  • Käytä salasanojen hallintaohjelmaa eri sivustojen ja palvelujen kirjautumistietojen hallintaan.
Muista: Kenenkään ei pitäisi kysyä salasanaasi. Jos joku pyytää kertomaan salasanasi, kyseessä voi olla huijausyritys.

Sähköposti

Sähköpostitilisi sisältää paljon yksityisiä tietoja, mutta myös ilmoituksia Zettleltä.

Sähköpostin turvallinen käyttö

• Suojaa sähköpostitilisi ja ota käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen.
    • Käytä esimerkiksi Googlen tai Microsoftin tunnistautumistoimintoa.
  • Älä koskaan jaa arkaluontoisia tietoja sähköpostitse.
    • Suhtaudu sähköpostiin kuin postikortteihin eli pidä mielessä, että kuka tahansa voi halutessaan lukea lähettämäsi ja vastaanottamasi tiedot.
  • Sähköpostitse lähetetyt linkit ja liitteet saattavat olla kalasteluyrityksiä, tai ne saattavat sisältää haitallisia koodeja.
    • Harkitse ennen sähköpostin linkkien klikkaamista!

Tietokoneet ja muut laitteet

Älypuhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi tarjoaa pääsyn Zettle-tilillesi paitsi sinulle, myös mahdollisille huijareille.

Tietokoneen turvallinen käyttö

• Päivitä kaikki laitteellesi asentamasi ohjelmistot.
    • Esimerkiksi: Chrome ja Acrobat Reader.
  • Varmista, että laitteesi käyttöjärjestelmä päivittyy automaattisesti.
    • Esimerkiksi: Ota käyttöön Microsoftin päivitykset tai iOS:n/Androidin automaattiset päivitykset.
  • Jos käytät tietokonetta, asenna luotettava haittaohjelmien torjuntaohjelma.
  • Varmista, että palomuuri on käytössä.
  • Suojaa tietokoneesi salasanalla ja mobiililaitteesi pääsykoodilla.
  • Lukitse laitteesi, jos jätät sen valvomatta.
  • Kirjaudu Zettle-tilillesi vain laitteilta ja verkoista, joihin voit luottaa.

Internet

Internetin käyttö on arkipäivää, joten haitallisilta palveluilta ja sisällöiltä on tärkeää osata suojautua.

Internetin turvallinen käyttö

• Käytä nettiä harkiten ja vältä klikkaamasta epäluotettavista lähteistä peräisin olevia linkkejä.
  • Lähetä henkilökohtaisia tietojasi vain sellaisille sivustoille, joihin luotat.
  • Suosi sivustoja, joiden URL-osoitteen alussa on kirjainyhdistelmä "HTTPS", sillä se on merkki sivuston asiallisuudesta.
  • Jos kirjaudut sivustolle, joka sisältää arkaluontoisia tietojasi (esim. Zettle-sivusto), muista kirjautua lopuksi ulos.
  • Harkitse huolella, mitä ohjelmistoja lataat ja asennat netistä – monet niistä on kehitetty vain tietojesi varastamista varten.