Voeg Product, Categorie en Afdeling toe

Afdelingen
Categorieën
Producten
Optiegroepen

Vanaf versie 4.0 kan je ook 'Producten' toevoegen in de Backoffice. Alle 'Producten' moeten worden ondergebracht in een 'Categorie', en alle 'Categorieën' moeten weer in een 'Afdeling' worden ondergebracht. Daarom moet je eerst beginnen met het maken van 'Afdelingen', dan van 'Categorieën', en als laatste van 'Producten'.

Afdelingen

Afdelingen zijn het hoogste niveau en worden vooral gebruikt om de 'Categorieën' te groeperen in rapportages. Bijvoorbeeld: 'Nat'/'Droog', of 'mannenkleding'/'vrouwenkleding'. Anders dan 'Producten' en 'Categorieën' worden de 'Afdelingen' niet als een knop getoond op de iPad. Om 'Afdelingen' te zien, moet je inloggen in de Backoffice en klik je op 'Producten' en 'Afdelingen'.

Om een 'Afdeling' aan te maken, klik je op 'Maak afdeling aan' rechtsboven op het scherm. Op het pop-up scherm type je de naam van de 'Afdeling', selecteer je een kleur en klik je op 'Bewaar'.

Wanneer je je 'Afdelingen' hebt aangemaakt, kan je doorgaan met het aanmaken van 'Categorieën'.

Categorieën

Categorieën zijn de knoppen die verschijnen aan de onderkant van je kassascherm. Met deze categorieknoppen kan je vergelijkbare producten groeperen voor je gebruiksgemak en voor rapportages. Voorbeelden hiervan zijn 'Voorgerechten'/'Hoofdgerechten' voor de horeca, of 'Jurken'/'Korte broeken' voor retail.

Categorieën kunnen worden toegevoegd en veranderd door het selecteren van 'Producten' en dan 'Categorieën' uit het menu aan de linkerkant. Dan krijg je het volgende scherm:

Om een nieuwe categorie toe te voegen, klik je rechtsboven op de 'Maak categorie aan' knop, waarna je het volgende scherm krijgt te zien:

Hier kan je de naam van de categorie invoeren, selecteer je een kleur voor de knop, en wijs je de categorie toe aan een 'Afdeling'.
Ook selecteer je hier op welke locatie de (keuken)bonnen worden afgedrukt. Je zou bijvoorbeeld de categorie 'Hoofdgerechten' kunnen doorsturen naar de printer in de Keuken en 'Nagerechten' naar de printer bij bijvoorbeeld 'Station 1'. Wanneer je dit hebt afgerond, klik je op 'Aanmaken'.

De volgorde waarin de 'Categorieën' verschijnen op het 'Categorie'-scherm, zal dezelfde volgorde zijn als waarin ze worden afgedrukt op de bon. Om de 'Categorieën' te verplaatsen, klik en sleep het kleine icoontje van een individuele categorie aan de rechterkant naar boven of beneden.

Producten

Om een product toe te voegen, selecteer je 'Producten' in het menu aan de linkerkant. In het menu dat dan uit klapt, selecteer je 'Producten' opnieuw. Daarna klik je rechtsboven op 'Voeg product toe'. Nu kom je op het volgende scherm:

Hier kan je de naam van het product instellen, de categorie waar het product onder valt, maar ook een kleine beschrijving van het product die gebruikt zal worden in toekomstige updates van deze app.
Als het product een barcode heeft, kan deze worden ingevoerd bij het SKU veld.

Promoties voor een product kunnen worden aan- en uitgezet door de 'Promotie'-optie aan te zetten.
Het product kan worden uitgeschakeld door bij 'Actief product?' de waarde 'Nee' aan te zetten. De kleur van de knoppen waarmee het product verschijnt op het scherm kan je selecteren bij de 'Selecteer kleur' optie.

Als het product op basis van volume (bijv. gewicht) wordt geprijsd, of geen vaste prijs heeft, kan dit worden ingeschakeld bij de 'Prijs en belasting' sectie (bovenaan de rechterkolom). Hier kan je ook de 'Verkoopprijs' (verkoopprijs incl. BTW) en de 'Kostprijs' van het product instellen.

Het 'BTW-tarief' op het product kan worden aangepast in het drop down menu. De 'Afhaalprijs' en het daar bijbehorende 'BTW-tarief' kan daaronder worden ingesteld (wanneer toepasbaar).

Als je gebruik maakt van de functie voor een loyaliteitsprogramma, kan je de punten die kunnen worden gespaard of ingeruild bij de aanschaf van een bepaald product (volgens de door jou gezette regels), instellen in de sectie onderaan.

Optiegroepen

Optiegroepen' kunnen ook 'Opties' of 'Varianten' genoemd worden. Ze bevatten korte simpele instructies zoals kookinstructies of gratis/extra opties (zoals jus of saus over de steak). Om kookinstructies aan de je producten toe te voegen (bijv. rare, medium, of doorbakken voor een biefstuk) selecteer je 'Producten' van het menu aan de zijkant, en dan 'Instructies'.
Hiervandaan kan je de 'Maak instructie aan' optie selecteren, waardoor je naar het volgende scherm gaat:

Vanuit hier, kan de 'Naam van instructie' (zoals. doorbakken) worden ingevoerd en de kleur van de bijbehorende knop op het scherm worden ingesteld.  Wanneer je dit gedaan hebt klik je op 'Aanmaken' en herhaal je dit voor elke instructie die je in deze groep nodig hebt. Wanneer je klaar bent, ga je naar het menu aan de linkerkant en ga je terug naar 'Producten', waar je het product selecteert waaraan je de instructie wil koppelen.

Hierna ga je naar 'Optiegroepen' en dan naar 'Maak nieuwe groep aan', waar je de groep een naam geeft zoals 'Biefstuk bak opties'. Dan selecteer je 'Instructie toevoegen'. Ga verder met het typen van de naam van de instructie en het zal automatisch gevonden worden, waarna je op de 'Voeg toe' optie klikt. Om een extra 'Optie' aan het gerecht toe te voegen waarvoor betaald moet worden (zoals saus of jus over de steak), selecteer je de 'Voeg producten toe' optie en zoek je naar het 'Product' en voer je het bedrag in wat je ervoor wil vragen. *LET OP* Betaalde opties moeten eerst worden gecreëerd als 'Product'.

Wanneer deze 'Optiegroep' is aangemaakt, kan deze makkelijk worden toegevoegd aan een andere product door naar 'Optiegroepen' bij dat product te gaan. Selecteer 'Gebruik bestaande groepen' en selecteer de groep die je hiervoor hebt aangemaakt.