Betallänkar

Vad är en betallänk och när använder jag den?

Med betallänkar kan du ta emot betalningar från kunder som inte är fysiskt närvarande.

Du skickar helt enkelt en länk via sms eller valfri sociala medier-app* du har installerad på din enhet. Betallänkar kan vara ett bra alternativ för dig som vill säkra en bokning eller ta betalt för beställningar som görs online eller via telefon.

*Bra att veta: Stöd för sociala medier-plattformar är inte tillgängligt för Zettle Terminal

Det är dessutom betydligt säkrare för alla inblandade – din kund klickar bara på den unika engångslänken för att betala, och anger själv sina kortuppgifter från sin mobil eller dator.

Vad kostar det?

Det enda du betalar är en transaktionsavgift på 2,5 % för varje betald länk.

Hur aktiverar jag betallänkar?

Funktionen aktiveras genom att gå till "Inställningar" i Zettle Go-appen och trycka på "Skicka länk" under "Betalningsinställningar".

Slå på reglaget (till grönt). När du tar betalt nästa gång kommer nu alternativet "Skicka länk" att finnas tillgängligt som betalsätt i kassan.

Observera att den här funktionen inte är tillåten om ditt företag säljer någon av de produkter som anges här (se “Additional prohibitions for card not present transactions”).

Hur skickar jag en betallänk?

Betallänkar skickas via Zettle Go-appen:

• Lägg till produkter i varukorgen och klicka på "Skicka länk” i kassan.
  • Ange kundens namn (så att du enkelt kan hålla koll på dina länkar).
  • Välj hur du vill skicka länken. Du kan välja mellan att skicka den som sms eller att dela den genom valfri app som t.ex. din mejl-app, Facebook, WhatsApp eller liknande*.
  • Skicka länken med den metod du har valt.
  • Klart!

*Bra att veta: Stöd för sociala medier-plattformar är inte tillgängligt för Zettle Terminal

Hur vet jag om en betallänk har betalats?

Vi mejlar dig så fort länken är betald. Du kan också se status för alla dina skickade betallänkar under menyalternativet "Betallänkar" i Zettle Go-appen.

Kan man skicka betallänkar med Zettle Pro?

Nej, i nuläget finns det bara stöd för betallänkar i Zettle Go.

Skickar ni ut påminnelser?

Nej, vi skickar inte ut påminnelser för betallänkar.

Vad är skillnaden mellan en betallänk och en faktura?

Fakturor och betallänkar är båda bra sätt att ta betalt när din kund inte är fysiskt närvarande. Bägge betalsätt har en hel del likheter, men det finns också viktiga skillnader.

En betallänk:

• är en betalningsbegäran som kunden inte behöver betala
  • bokförs som försäljning först när den är betald
  • kundens uppgifter visas inte på kvittot
  • saknar förfallodatum – därför skickas inte heller några påminnelser.

En faktura:

• är en betalningsbegäran som kunden måste betala
  • bokförs som försäljning så snart den har utfärdats
  • innehåller information om kunden, vilket gör den lämpligare för bokföring – detta krävs dessutom ofta vid affärer mellan företag (B2B)
  • påminnelse skickas automatiskt efter passerat förfallodatum.

Hur gör jag för att annullera en redan skickad betallänk?

Om du vill ta bort en länk som ännu inte betalats kan du gå till "Inställningar" > "Betallänkar", välja din länk och trycka på "Radera" (iOS) eller på papperskorgssymbolen (Android). Om en kund försöker använda en annullerad länk informeras de om att den inte längre gäller.

Hur gör jag en återbetalning?

Du kan göra en återbetalning på en betald betallänk genom att gå till länkens info och trycka på knappen "Återbetala".

Obs.: För tillfället stöds inte delvis återbetalning.

Hur skickar jag om en betallänk?

Du kan skicka om en betallänk genom att gå till listan över obetalda betallänkar under "Betallänkar" i appens meny och sedan trycka på länken du vill skicka om. Tryck och håll in på länken för att kopiera den, och skicka den sedan på valfritt sätt. Här kan du också dela betallänken genom att trycka på delningsikonen. Obs: Om du delade länken via sms kommer du att behöva fylla i kundens telefonnummer på nytt.