Betallänkar

Vad är en betallänk och när använder jag den?

Med betallänkar kan du ta emot betalningar från kunder som inte är fysiskt närvarande. Du skickar helt enkelt en länk via sms eller valfri sociala medier-app du har installerad på din enhet. Betallänkar är ett perfekt alternativ för dig som vill säkra en bokning eller ta betalt för beställningar som görs online eller via telefon. Det är dessutom betydligt säkrare för alla inblandade – din kund klickar bara på den unika engångslänken för att betala, och anger själv sina kortuppgifter från sin mobil eller dator.

Vad kostar det?

Det enda du betalar är en transaktionsavgift på 2,5 % för varje betald länk.

Hur aktiverar jag betallänkar?

Funktionen aktiveras genom att gå till menyn i iZettle Go-appen, väljer "Betallänkar" och trycker på knappen "Aktivera". Då kommer även alternativet "Skicka länk" upp som betalsätt i kassan. Observera att den här funktionen inte är tillåten om ditt företag säljer någon av de produkter som anges här (se “Additional prohibitions for card not present transactions”).

Hur skickar jag en betallänk?

Betallänkar skickas via iZettle Go-appen:

• Lägg till produkter i varukorgen och klicka på "Skicka länk” i kassan.
  • Ange kundens namn (så att du kan hålla koll på dina länkar).
  • Välj hur du vill skicka länken: via sms eller valfri meddelande-app (t.ex. mejl, Facebook Messenger, WhatsApp eller liknande).
  • Skicka länken med den metod du har valt.
  • Klart!

Hur vet jag om en betallänk har betalats?

Vi skickar ett mejl så fort länken är betald. Du kan också se status för alla dina skickade betallänkar under menyalternativet "Betallänkar" i iZettle Go-appen.

Kan man skicka betallänkar med iZettle Pro?

Nej, i nuläget finns det bara stöd för betallänkar i iZettle Go.

Skickar ni ut påminnelser?

Nej, vi skickar inte ut påminnelser för betallänkar.

Vad är skillnaden mellan en betallänk och en faktura?

Fakturor och betallänkar är båda bra sätt att ta betalt när din kund inte är fysiskt närvarande. Bägge betalsätt har en hel del likheter, men det finns också viktiga skillnader.

En betallänk:

• är en betalningsbegäran som kunden inte behöver betala
  • bokförs som försäljning först när den är betald
  • kundens uppgifter visas inte på kvittot
  • saknar förfallodatum – därför skickas inte heller några påminnelser.

En faktura:

• är en betalningsbegäran som kunden måste betala
  • bokförs som försäljning så snart den har utfärdats
  • innehåller information om kunden, vilket gör den lämpligare för bokföring – detta krävs dessutom ofta vid affärer mellan företag (B2B)
  • påminnelse skickas automatiskt efter passerat förfallodatum.

Hur gör jag för att annullera en redan skickad betallänk?

Om du vill ta bort en länk som fortfarande inte betalats kan du gå till länkens info och trycka på "Radera" (iOS) eller på papperskorgen (Android).
Om en kund besöker en annullerad länk informeras de om att betallänken inte längre gäller.

Hur gör jag en återbetalning?

Du kan göra en återbetalning på en betald betallänk genom att gå till länkens info och trycka på knappen "Återbetalning".

Hur skickar jag om en betallänk?

Du kan skicka om en betallänk genom att gå till listan över obetalda betallänkar under "Betallänkar" i appens meny och sedan trycka på länken du vill skicka om. Här kan du också dela betallänken genom att trycka på delningsikonen. Observera att om du delade länken via sms kommer du att behöva fylla i kundens telefonnummer på nytt.