Importera och exportera produkter

Importera produkter
Exportera och redigera produkter
Bra att veta

Om du vill lägga till eller ändra en stor mängd produkter i ditt produktbibliotek kan du använda vår import- och exportfunktion. Du kan smidigt skapa eller uppdatera din webbshop genom att lägga till produktinformation i en Excel-fil och sedan importera den till ditt produktbibliotek.

Importera produkter

1. Ladda ner Excel-mallen

Logga in på my.izettle.com och gå till Produkter. Klicka på länken för att ladda ner Excel-mallen.
Om du redan har produkter i ditt bibliotek kommer du till mallen genom att trycka på "Importera". I fönstret som öppnas hittar du länken till mallen längst ner.

2. Hur du importerar produkter

a) För dig som använder appen iZettle Go (gäller ej iZettle E-commerce)
Följ instruktionerna nedan om ditt företag sköter all försäljning genom iZettle Go-appen. Använder du även iZettle E-commerce ska du följa de här instruktionerna istället.

Excel-filen har följande kolumner där du lägger in information om dina produkter. När du ska lägga till en ny produkt är det bara att lägga in information på nästa lediga rad i kalkylarket.

• Namn (obligatoriskt): Det här är namnet på din produkt.
  • Annan enhet (valfritt): Om din produkt säljs styckvis kan du låta den här kolumnen stå tom. Annars kan du här ange enheter som g (gram), m (meter) eller tim (timmar). Enhetsnamnet får vara högst 4 tecken långt.
  • Moms (valfritt): Fyll i momssatsen för din produkt här. Du kan bara ange momssatser som är giltiga i Sverige, dvs. 0 %, 6 %, 12 % eller 25 %.
  • Variantnamn (obligatoriskt): Här lägger du till olika produktvarianter som färg, storlek eller smak. Det gör du genom att lägga du till en ny rad under huvudprodukten. Alla fält till vänster om "Variantnamn" ska vara tomma. En produkt måste ha minst 1 variant.
  • Pris (valfritt): Det här är priset för din variant. Lämna fältet blankt om du vill lägga till priset i kassan istället.
  • Inköpspris: Det här är inköpspriset för din variant.
  • Streckkod (valfritt): Om du har en produkt med streckkod kan du lägga till numret i den här kolumnen. Då blir det möjligt att skanna produkten i iZettle Go-appen, förutsatt att du anslutit en kompatibel streckkodsläsare.
  • SKU: Här fyller du i artikelnumret för din variant.
  • I lager: Det här är antalet produkter du har i lager. Om du fyller i ett antal här, kommer funktionen för lagerhantering automatiskt att aktiveras. När du importerat Excel-filen ser du ditt nya lagersaldo under Lager.
  • Variant-id: Lämna den här kolumnen blank när du lägger till nya varianter. Ett id skapas automatiskt för att undvika dubbletter i ditt produktbibliotek.
  • Produkt-id: Lämna den här kolumnen blank när du lägger till nya produkter. Ett id skapas automatiskt för att undvika dubbletter i ditt produktbibliotek.

VARNING! Ändra inte kolumnernas namn, ta inte bort kolumner och ändra inte ordningen på dem. Ändra inte produkt-id eller variant-id. Vi på iZettle behöver id-numret för att se om en produkt redan finns i ditt produktbibliotek.

b) För dig som använder både iZettle Go-appen och iZettle E-commerce
Om ditt företag säljer både via vår app och via iZettle E-commerce ska du följa de här instruktionerna för att lägga till produkter.

3. Importera din Excel-fil

Spara ditt kalkylark som .xls eller .xlsx . Se till att namnet på kalkylbladet är detsamma som i mallen. Gå sedan till my.izettle.com och klicka på "Importera". Dra och släpp din Excel-fil till webbläsarens fönster eller klicka i mitten av fönstret för att välja filen från din dator.

4. Granska din import

Spara ditt kalkylark som .xls eller .xlsx . Se till att namnet på kalkylbladet är detsamma som i mallen. Gå sedan till my.izettle.com och klicka på "Importera". Dra och släpp din Excel-fil till webbläsarens fönster eller klicka i mitten av fönstret för att välja filen från din dator.

Exportera och ändra produkter

Om du redan har produkter i ditt produktbibliotek som du vill ändra, kan du exportera dina produkter, redigera dem i Excel och sedan importera ändringarna.

1. Ladda ner dina produkter

Logga in på my.izettle.com och gå till Produkter. Klicka på "Exportera" för att ladda ner ett kalkylark med dina produkter.

2. Redigera information

Ändra informationen om dina produkter i de kolumner som anges ovan.

VARNING! Ändra inte kolumnernas namn, ta inte bort kolumner och ändra inte ordningen på dem. Ändra inte produkt-id eller variant-id. Vi på iZettle behöver id-numret för att se om en produkt redan finns i ditt produktbibliotek.

3. Importera din Excel-fil och gå igenom dina ändringar

Spara och importera din fil på samma sätt som ovan.

Bra att veta

• Alla varianter av samma produkt måste ha samma momssats.
  • De filformat som stöds är .xls och .xlsx.
  • Funktionen kan inte användas för att lägga till, ta bort eller ändra mappar.
  • Ändra inte namn på kalkylbladet. Lägg inte heller till fler blad/flikar i Excel-filen.
  • Din Excel-fil kan inte ha mer än 2 000 rader. Om du vill importera fler produkter än så får du göra det i omgångar.